SUPPORTINDHENT TILBUD

FIKS IT

NAV udgår?

Der sker store ting på NAV fronten det kommende år. Vi ved derfor der kan opstå rigtig mange spørgsmål, for hvad betyder det egentligt? Vi har derfor allieret os med vores NAV & Dynamics 365 Business Central ekspert Lars Hedegaard, og stillet ham en række spørgsmål.

Vi starter lige på og hårdt!

Lukker NAV?

NAV lukker ikke, men den næste version hedder ikke NAV 2019, den hedder Dynamics 365 Business Central OnPrem eller Cloud. Ligesom mange kunder oplevede at overgangen fra NAV 2009 til NAV 2013 visuelt var lidt af en omvæltning, så kan det sammenlignes lidt med hvad der sker nu. Grundstenen og koden i Business Central er stadig den samme, men det bliver præsenteret for brugeren på en anden måde end før.

Hvad betyder det, at man ikke kan købe NAV efter
den 31. marts 2019?

Det betyder at for nye kunder der ønsker at komme på systemet efter d. 31/3-2019 hedder systemet Dynamics 365 Business Central og ikke NAV. Efter d. 31/3-2019 kan NAV 2018 og tidligere versioner ikke længere købes.

Kan jeg stadig opdatere min NAV løsning efter
31. marts 2019?

Det kan du helt sikkert! Det vil også stadig være muligt at opdatere fra f.eks. NAV 2015 til Dynamics 365 Business Central, så længe du har et aktivt opdateringsabonnement. Ligesom det også stadig efter d. 31/3-2019 vil være muligt at tilkøbe brugere og objektpakker til ældre NAV versioner, hvis du allerede ejer en licens.

Hvilke alternativer er der til NAV?

Der findes flere alternativer til NAV på markedet, som f.eks. Uniconta. Det Microsoft har gjort med Dynamics 365 Business Central er dog at forgrene løsningen, så du både kan vælge at køre i Clouden, eller vælge den traditionelle hosting løsning.

Hvad betyder det for mig hvis jeg ejer NAV?

Ejer du NAV, så er denne oplysning ikke meget anderledes end hvis der var kommet en NAV 2019. Som det har været indtil nu, har alle der bruger NAV, skullet overveje om man skal gå op på den nyeste version eller ej. Mange bliver på en version og springer et par versioner over inden de giver sig i kast med en opgradering. Men med en opgradering til Dynamics 365 Business Central vil det være det sidste spring du tager. Fremadrettet vil Microsoft rulle 2 årlige store opdateringer ud, og nok også nogle mindre. Har du valgt Cloud versionen, så kommer opdateringerne på helt automatisk.

Hvornår udgår NAV helt?

Microsoft’s generelle support til NAV 2018 versionen udløber ved udgangen af 2022. Dette betyder dog ikke at virksomheder ikke kan bruge systemet efter udløb, men kun at der derefter ikke vil komme flere opdateringer eller rettelser fra Microsoft i NAV. Der er ikke noget nyt under solen på det område. Forskellen er dog, at på Microsoft Dynamics 365 Business Central udløber supporten ikke, men i stedet for at der i 2019 kommer endnu en version, så fortsætter Dynamics 365 Business Central med løbende opdateringer.

Hvor længe kan jeg arbejde i NAV?

I princippet lige så længe du har lyst. Dog vil vi på et tidspunkt helt sikkert anbefale at opdatere til Business Central, men der er som sådan ikke noget problem i at blive på din nuværende NAV version, indtil virksomheden er klar til opdateringen. Er der f.eks. tilretninger der skal laves om til extensions kan dette kræve planlægning, og Business Central er, som nævnt før, en anden visuel oplevelse, så medarbejderne skal være med på rejsen.

Hvilke prisforskelle er der på NAV og Dynamics 365 BC?

Hvor man tidligere har købt en NAV licens, og dermed haft en, for nogen, høj omkostning for overhovedet at komme i gang, betaler man i Business Central Cloud en månedlig ydelse pr. bruger. Prisen kan afhænge af forskellige pakkeløsninger osv. men da der ved en Cloud version ikke er omkostninger til hosting, vil mange virksomheder opleve et betydeligt fald i omkostninger. Forskellen på brugere er dog, at hvor man i NAV havde ”samtidige brugere”, har man i Business Central ”navngivne brugere”. Dette betyder også, at der kun betales for de brugere virksomheden har brug for. Ansættes der flere medarbejdere, kan disse hurtigt tilføjes, og skulle det ske at virksomheden har brug for at skære ned på medarbejdere, så reguleres antallet af brugere i Dynamics 365 Business Central hurtigt ned igen.

Skal man opdatere sin nuværende NAV løsning til NAV 2018, og opsige sit opdateringsabonnement?

Det synes jeg ville være en dårlig ide. Især hvis man påtænker på sigt at opdatere til Microsoft Dynamics 365 Business Central. Som det er lige nu (november 2018), er der en rabat at få ved opdatering af din NAV licens, denne er dog afhængig af at du som licensejer har et aktivt opdateringsabonnement.

Hvad med alle de tilretninger jeg har i min nuværende NAV løsning, kan de flyttes med over?

Så længe tilretninger er lavet enten som det man kalder “Extensions” eller i objekter udenfor standardløsningen, som f.eks. rapporter, så ja – det kan de. Tilretninger lavet ved at ændre direkte i NAV standardkoden, som desværre mange har gjort i deres NAV 2009 version, her vil tilretningerne først skulle laves som Extensions på ny.

Kontakt til Lars, hvis du har flere spørgsmål på mail eller telefon.

Køb NAV i dag, eller opgrader til Dynamics 365 BC!

Vil du lære mere om hvad Dynamics NAV kan gøre for din virksomhed?
Så tag fat i os i chatten i højre side, kontakt os via mail eller giv os et ring.
Vi ser frem til at høre fra dig.

Følg os på de sociale medier

Få et indblik i hvad der sker bag kulisserne i Fiks IT, få gratis tips og tricks til dine IT løsninger, samt gode råd og vejledning.

Følg fiks IT på LinkedIn
Følg Fiks IT på Facebook
Følg Fiks IT på Instagram

Seneste blog indlæg

Office 365 bliver til Microsoft 365

Office 365 bliver til Microsoft 365

FIKS IT Office 365 bliver til Microsoft 365Den 21. april 2020 ændrede Microsoft navnene på deres Office-pakker fra Office 365 til Microsoft 365. Indholdet og priserne er der ikke lavet om på.Men hvorfor valgte man så at tage dette skridt?Office 365 bliver til...

læs mere
Afskrivning af anlæg i Business Central

Afskrivning af anlæg i Business Central

FIKS IT Afskrivning af anlæg i Business CentralAfskrivning af anlægsaktiver kan opsættes til at køre automatisk i Dynamics 365 Business Central. Det kan hjælpe dig med at være på forkant og spare dig mange timers arbejde.afskrivning af...

læs mere
Teknisk gæld

Teknisk gæld

FIKS IT Teknisk gæld - og hvordan du slipper af med denTeknisk gæld er noget der opbygges over tid, når IT-systemer, programmer og hardware forældes. Det kan koste på produktivitet, sikkerhed, konkurrenceevne og medarbejdertilfredshed, hvis gælden ikke håndteres.Hvad...

læs mere